E
i

Οδηγός αντηλιακής προστασίας

Όταν η Jane δημιούργησε την πρώτη βάση από ορυκτά μέταλλα με SPF πριν από 20 χρόνια, δεν ήταν συνηθισμένο το μακιγιάζ να παρέχει αντηλιακή προστασία. Σήμερα οι πολυχρηστικές μας βάσεις με αντηλιακή προστασία και αντιγηραντικά συστατικά προτείνονται από τον οργανισμό The Skin Cancer Foundation ως αποτελεσματικά αντηλιακά ευρέος φάσματος. Το μακιγιάζ μας ενισχύει τη φυσική μας ομορφιά ενώ βοηθάει να μειώσει τις καταστροφικές συνέπιες από τις ακτίνες UV που δημιουργούν λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

Όταν με ρωτούν ποια νομίζω ότι είναι η πιο ισχυρή προστασία κατά της γήρανσης, χωρίς δισταγμό λέω η αντηλιακή προστασία. Jane
Latest Product Video
ομορφιά & προστασία

Τι είναι ο δείκτης SPF;

Ο Sun Protection Factor (SPF) είναι ένας αριθμός που μας δείχνει πόση περισσότερη ώρα θα χρειαστεί η UVB ακτινοβολία μέχρι να προκαλέσει ερύθημα στην επιδερμίδα σας όταν χρησιμοποιείτε αντηλιακό, σε σχέση με το χρόνο που θα σας προκαλούσε το ίδιο ερύθημα αν δεν είχατε φορέσει αντηλιακό. Συνεπώς, ο δείκτης SPF σας δίνει μια ιδέα του πόση ώρα μπορείτε να εκτεθείτε στον ήλιο πριν καείτε. Για παράδειγμα, αν συνήθως καίγεστε μετά από 10 λεπτά έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακό και έχετε εφαρμόσει μια ικανή ποσότητα αντηλιακού SPF15, θα είστε προστατευμένοι από τα εγκαύματα για 150 λεπτά. Αυτό όμως δε σημαίνει πως είστε προστατευμένοι από τις βλαβερές συνέπειες των υπολοίπων ακτινών UV. Χρειάζεστε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος για να σας προστατεύει και από την UVA. Ο δείκτης SPF δεν αναφέρεται στην προστασία από την ακτινοβολία Ultraviolet A (UVA).

Είναι αδιάβροχα τα αντηλιακά jane iredale;

Ναι, όλα τα αντηλιακά jane iredale αντέχουν στο νερό μέχρι 40 λεπτά. Το FDA δεν επιτρέπει το χαρακτηρισμό των αντηλιακών ως "waterproof" δηλαδή αδιάβροχα ή "sweatproof" δηλαδή αδιαπέραστα από τον ιδρώτα. Επιτρέπει μόνο τον ισχυρισμό "ανθεκτικό στο νερό", όταν το αντηλιακό παραμένει αποτελεσματικό μετά από 40 ή 80 λεπτά κολύμπι ή εφίδρωσης. Όλα μας τα αντηλιακά παραμένουν αποτελεσματικά μετά από 40 λεπτά συνεχούς έκθεσης στο νερό ή τον ιδρώτα.


Πως πετυχαίνω την μέγιστη αντηλιακή προστασία;

Ο FDA προτείνει για να πετύχετε τη μέγιστη αντηλιακή προστασία, εφαρμόστε τουλάχιστον μια χούφτα αντηλιακό 30 λεπτά πριν εκτεθείτε στον ήλιο και επαναλάβετε την εφαρμογή κάθε 2 ώρες ή μετά από κολύμπι ή εφίδρωση.

Ποιές ακτίνες είναι οι πιο επικίνδυνες;

Κάποτε οι ακτίνες UVB θεωρούνταν οι πιο επικίνδυνες επειδή διαπερνούν και επηρεάζουν το δέρμα, αλλά οι ακτίνες UVA είναι εξίσου αν όχι και περισσότερο βλαβερές. Σύμφωνα με τον Dr. Madhu A. Pathak από την Ιατρική Σχολή του Harvard “Έρευνες δείχνουν πως η ακτινοβολία UVA προκαλεί βλάβες στο DNA”. Οι εκπομπές της UVB από τον ήλιο υπόκεινται σε σημαντικές εποχιακές μεταβολές. Οι εκπομπές της UVA όμως δε μεταβάλλονται σημαντικά μέσα στο έτος. Η ποσότητα της ηλιακής UVA που φτάνει στην επιφάνεια της γης είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με την ποσότητα της UVB. Επίσης η UVA διαπερνά τα περισσότερα τζάμια και αρκετά πλαστικά, που δεν είναι διαπερατά από την UVB. Να ελέγχετε πάντα αν το αντηλιακό σας προστατεύει από την UVB και UVA, αλλά να έχετε κατά νου ότι άσχετα από τους ισχυρισμούς τους, κανένα αντηλιακό δεν σας προστατεύει πλήρως απ’ όλες τις ακτίνες. Η καλύτερη άμυνα είναι να εκτίθεστε όσο λιγότερο γίνεται στον ήλιο μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ. Οι επιδράσεις της υπέρυθρης ακτινοβολίας (που το σώμα αντιλαμβάνεται ως ζέστη) δεν είναι πλήρως γνωστές, αλλά σύμφωνα με τους Drs. Lorraine και Albert Kligman από το πανεπιστήμιο της Pennsylvania: “Δε μπορούμε να πούμε ότι δεν έχουν σχέση με τη φωτογήρανση”.

Υπάρχει ασφαλές μαύρισμα;

Όχι! Το μαύρισμα είναι ένδειξη τραυματισμού. Είναι η προσπάθεια του σώματος να αυξήσει την αντηλιακή προστασία, αφού έχει υποστεί μόνιμη βλάβη από την έκθεση σε υπερβολική υπεριώδη ακτινοβολία. Το 90% των ορατών σημαδιών της γήρανσης οφείλονται στην έκθεση στον ήλιο. Και αυτό σημαίνει την συνολική έκθεση στον ήλιο, επειδή η ακτινοβολία δρα αθροιστικά. Δηλαδή αθροίζεται ο χρόνος που περνάτε στην παραλία, οδηγείτε ή κάθεστε δίπλα σε ένα παράθυρο, ακόμα και ο χρόνος που περπατάτε για να πάτε σε μια δουλειά, όλα μετράνε! Η έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία είναι σαν να μπαίνετε σε μια χρονομηχανή και να πατάτε το fast-forward.

Το αντηλιακό σε προστατεύει από το μελάνωμα;

Η Dr. Marianne Berwick είπε πως δεν αρκεί να βασιζόμαστε στα αντηλιακά για την πρόληψη του μελανώματος. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να σταματήσουμε να φοράμε. Το μελάνωμα είναι ο 10ος πιο κοινός τύπος καρκίνου στις ΗΠΑ. Ο αριθμός των περιστατικών έχει αυξηθεί δραματικά φτάνοντας τα 42000 το χρόνο. Οι περισσότεροι δερματολόγοι πιστεύουν πως χρειάζονται πάνω από 20 χρόνια για την ανάπτυξη μελανώματος. Όσοι νοσούν από καρκίνο σήμερα σημαίνει πως έχουν εκτεθεί στον ήλιο δυο δεκαετίες πριν ανακαλυφθούν τα σημερινά αποτελεσματικά αντηλιακά φίλτρα. Ο Dr. Roger Ceilley, πρόεδρος της Αμερικάνικης Ακαδημίας Δερματολογίας δηλώνει: “Η πιο αποτελεσματική αντηλιακή προστασία θα πρέπει να ξεκινά στην παιδική ηλικία και να συνεχίζεται σε όλη μας τη ζωή. Πληθώρα επιστημονικών ερευνών αποδεικνύουν τις ευεργετικές επιδράσεις από τη χρήση αντηλιακής προστασίας, όχι μόνο για την πρόληψη των εγκαυμάτων, αλλά και για την πρόληψη της φωτογήρανσης και του καρκίνου του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου και του μελανώματος. Θα ήταν ανεύθυνο να συστήσουμε την παύση της συστηματικής χρήσης των αντηλιακών προϊόντων”.

Μπορεί η φωτογήρανση να αντιστραφεί;

Η φωτογήρανση μπορεί να αντιστραφεί μόνο εφόσον το δέρμα προστατεύεται καθημερινά και για πάντα από τον ήλιο. Με τη χρήση εξειδικευμένων προϊόντων περιποίησης μπορείτε να βοηθήσετε το δέρμα σας να αντιστρέψει τη φωτογήρανση. Ακόμα και το καλύτερο αναπλαστικό προϊόν όμως, δεν μπορεί να κάνει τίποτα, αν δε το συνδυάσετε με αντηλιακή προστασία. Μήνες φροντίδας της επιδερμίδας σας μπορούν να πάνε χαμένοι περνώντας ένα πρωινό φροντίζοντας τον κήπο σας χωρίς αντηλιακό, γάντια και καπέλο.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις από την έκθεση στον ήλιο;

Λεπτές γραμμές, ρυτίδες και χαλάρωση είναι οι άμεσες συνέπειες της καταστροφής των ινών ελαστίνης και κολλαγόνου από την έκθεση στον ήλιο. Η υπερμελάγχρωση μπορεί να προκληθεί ή να επιδεινωθεί από τον ερεθισμό των μελανοκυττάρων, που με τη σειρά τους υπερπαράγουν μελανίνη, που ουσιαστικά είναι μια αντίδραση του σώματος για να προστατεύσει από τις ακτινοβολίες. Στον κατάλογο με τις βλάβες του δέρματος από τον ήλιο προσθέστε και τις λευκές κηλίδες, τις ευρυαγγείες και τις μη επίπεδες ακτινικές κερατώσεις. Τελικά το μαύρισμα δεν είναι όσο ωραίο δείχνει στην αρχή…

 

 

 

 

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Κατάλαβα